zondag 28 maart 2010

Over ontucht en oorlogsmisdaden













Maart 2010. Het nieuws stroomt over van seks en geweld. Seks in de roomse kerk en geweld vanuit het nazi-Duitsland van 65 jaar geleden. Alles wat in het verleden gruwelijk is misdreven, komt uiteindelijk een keer aan het licht. Dat wisten we al vanuit de Bijbel maar soms komen onze zonden al in dit aardse leven aan de oppervlakte. Ook al is het tientallen jaren later.
Ik ben er niet op uit om de misdaden van de roomse broeders en voormalige concentratiekampbewaarders en/of huurmoordenaars te vergoelijken. Verre van dat zelfs. Barbertje mag hangen, want het recht moet zijn loop hebben. Vergoelijken hoort niet bij Christus en dus ook niet in de kerk. En ook in de rechtszaal hoort vergoelijking niet thuis.

Maar wat me opvalt is het fanatisme van velen, waarbij koste wat kost de onderste steen moet bovenkomen en er moet worden berecht zolang het nog kan.

Kijk, daar hebben we dus het verschil te pakken tussen een mensvisie met of zonder Christus. Want wie niet gelooft in een Almachtige God, die ieder mens zal geven wat hij heeft verdiend ofwel zijn genade zal gaan bewijzen door Christus’ kostbaar bloed, moet alle schuld en wraak en straf in dit aardse kunnen toedelen. Voor het te laat is. En dan is het zuur dat er al veel wellustige paters zijn overleden of dat Heinrich Boere weliswaar is berecht maar inmiddels al wel 89 jaar is en in hoger beroep gaat zodat hij nog steeds vrij kan rondlopen, waarschijnlijk tot aan zijn dood. En dat ook John Demjanjuk 89 jaar is en tijdens zijn rechtszaak gestrekt gaat en voornamelijk (doet alsof ie) slaapt. Als er dan geen hiernamaals is, zou je toch je schoenen opvreten van ellende. Dan lopen al die verschrikkelijke criminelen hun zware straf helemaal mis, en heerst het onrecht hier op aarde tot aan het graf en daarna is er niets meer.

Als ik niet in een rechtvaardig én genadige God zou geloven, zou ik ook ‘hemel en aarde’ willen bewegen om die boeven als het maar enigszins kon hier en nu te laten straffen. Dus ik begrijp het wel. Overigens, ook bij het bestaan van een hemel en een hel moeten misdadigers natuurlijk zo snel mogelijk bestraft worden. Laat ook daar geen twijfel over bestaan. Maar als dat om wat voor reden dan ook niet meer zal lukken, is er nog steeds die almachtige God die iedereen het zijne zal geven. Of het nu in dit leven is, of in het volgende. Die misdadigers ontlopen hun gerechte straf echt niet hoor. Ook al krijgen ze dat wel voor elkaar op deze aarde. Daarna is hun spel definitief uit. Dan krijgen ze te maken met de enige rechter die over het graf heen kan rechtspreken. Maar daar moet je dan wel in geloven.

Geen opmerkingen: