woensdag 10 maart 2010

BOEKENTIP 3: TWEE SMULBOEKJES

Op het gevaar af dat dit blog een archief wordt van Aan de Hand geef ik de lezer (én lezertjes) twee rake tips voor twee heerlijke kinderboeken voor de leeftijd tussen 8 en 10 jaar. Ik kan het niet laten. Ze zijn zo mooi en grappig!

Ik heb deze twee smulboekjes eerder gerecenseerd in het eerste nummer van Aan de Hand van 2008. En ik sta er nog steeds helemaal achter. Of je ze leent of koopt, het maakt me niet uit, maar als je kinderen hebt in die leeftijd: lezen die hap! Voorlezen mag ook, of is misschien nog beter, want dan heb je plezier voor twee!!




Jani Kekke en de blauwe dagdromer

Lisa Boersen

Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Prijs: € 11,50 – 104 pagina’s

Leeftijd: 8+ jaar







Debutante Lisa Boersen heeft een aanstekelijk verhaal geschreven dat leunt op Wiplala van Annie M.G. Schmidt, Doornroosje en Klaas Vaak. Het boek is echter buitengewoon grappig en goed geschreven en handelt over het piepkleine mannetje Jani Kekke dat alleen zichtbaar is voor dagdromers zoals hoofdpersoon Tim, die dan ook erg ‘blauw’ is van kleur. Dat komt goed uit want het niet eenvoudige werk van een kekke is zand in de ogen van mensen strooien zodat ze precies de goede slaaptijd krijgen. Omdat Tims hard werkende en daarom immer afwezige ouders het niet kunnen uitstaan dat uitgerekend hun zoon een sulletje is krijgt hij bijles van een particulier. Ondertussen moet Tim Jani Kekke helpen om de koningin te kussen die anders honderd jaar zal blijven doorslapen door een noodlottige blunder van de kleine zandstrooier. De eerste (pracht)zin van het boek zet meteen de toon: “Tim hoefde niet zo scherp te zien, want het meeste kon hij wel bedenken.” Komisch en filmisch verhaal voor innemende dagdromertjes.



Watson

Martha Heesen

Uitgeverij Querido

Prijs: € 12,95 – 86 pagina’s

Leeftijd: 8+ jaar








Veerke is boos. Op wie? Op Carl natuurlijk. Want die wil Veerke’s opa helpen om de muizen uit zijn huis te jagen. Maar nu heeft Veerke juist zo’n schattig muisje gevangen. Daar komt niemand aan. Maar Carl bestaat het om de muis kwijt te maken. Als de muis daardoor ook nog dood gaat is de boot helemaal aan. Veerke verklaart Carl als het ware ook dood. Ze kijkt hem wekenlang niet meer aan. Hoe moet Carl haar terugwinnen? Hij laat de ene na de andere fantastische uitvinding op haar los, maar dat helpt niks. Totdat Carl het begrijpt: Veerke wil weer een echte muis!

Auteur Martha Heesen kruipt met dit boek in de huid van een tienjarig, uiterst grappig en heerlijk zelfingenomen jongetje dat het liefst bezig is met het doen van allerlei uitvindingen. Voornamelijk op papier dan. Hij vindt meisjes soms zo stom. Maar toch wil hij zijn buurmeisje Veerke wel “heroveren” (dat woord heeft hij van papa), al was het alleen maar om ‘van het gezeur af te zijn’. Het lukt, Veerke krijgt een nieuwe muis waar ze gelijk weer helemaal weg van is en Carl mag weer mee naar haar opa. De subtitel van dit heerlijke boekje luidt: Hoe je een meisje verovert met 23 uitvindingen en 1 muis. De vele tekeningen zijn van de hand van Wim Hofman. Prima geschikt voor jonge veroveraars zonder spierballen.

Geen opmerkingen: