Het raadsel van de kluizenaar
Auteur: Dick van den Heuvel
Uitgeverij: Mozaïek Junior
Aantal bladzijden: 248
Prijs: € 12,90
Leeftijd: 11+
Kun je als volwassene lyrisch worden over een jeugdboek? Reken maar. Na het lezen van de eerste bladzijde ruiken wij het al: dit is een pracht verhaal. Niet alleen het taalgebruik is origineel, creatief, speels en niet gespeend van humor - ook het verhaal zelf is dat. Veel jeugdboeken worden voor de leesbaarheid expres spannend gemaakt maar dit boek heeft dat niet nodig. Woordgrapjes, woordspelingen, wijsheden, filosofieën, onverwachte gebeurtenissen en wendingen, het komt allemaal langs in het Land van Anders.
Nadat hoofdrolspeler Thomas een ongeluk heeft gekregen en in coma is geraakt droomt hij vechtend voor zijn leven en vecht hij zich al dromend door het Land van Anders. Al zijn dromen blijken telkens aan het eind van elk hoofdstuk een band te hebben met de realiteit. Een verrassende invalshoek. Zo droomt hij dat er ook een meisje terecht is gekomen in het Land van Anders. Dit is het meisje dat naast hem op de ziekenhuiszaal komt te liggen en ook in coma ligt. Zo ontstaat er een ondergronds verhaal dat beïnvloed wordt door het leven bovengronds. Dit gegeven wordt door de auteur prachtig uitgewerkt. Humor en ernst wisselen elkaar voortdurend af en maken dit boek zeer genietbaar. Dick van den Heuvel geniet landelijke bekendheid als tv-regisseur en schrijver van politieseries als Missie Warmoesstraat en Van Speijk. Vanaf nu ook wegens dit prachtboek waarvan wij durven zeggen: wie dit niet leest is gek!
De mars der mankementen
Auteur: Dick van den Heuvel
Uitgeverij Mozaïek Junior
Prijs € 12,90 – 231 pagina’s
Leeftijd: 11+
Dit boek is het vervolg van Het raadsel van de kluizenaar, het eerste deel in de serie over Het Land van Anders. Bij het verschijnen van het eerste boek werden wij al lyrisch en die euforie gaat bij het lezen van dit deel eigenlijk gewoon verder. Dick van den Heuvel is een begenadigd schrijver die ook dit boek volschrijft met fraaie ingevingen, rake vondsten en knappe woordspelingen. Zijn taalgebruik is helder en toegankelijk en zal vooral het filosofisch ingestelde en talige kind aanspreken. Die zal bijvoorbeeld ontdekken dat alles wat in onze wereld figuurlijk wordt bedoeld in Het Land van Anders letterlijk genomen moet worden. Met alle problemen van dien natuurlijk.
Het meisje Roze Rozig is inmiddels weer uit haar coma geraakt doordat ze de uitgang (een ‘hool’) heeft weten te vinden uit het Land van Anders, de droomwereld waarin zij en Thomas terecht waren gekomen na hun beider noodlottige auto-ongeval. Thomas blijft alleen achter in Het Land van Anders maar gelukkig herinnert Roze Rozig (Roos) zich hem en schrijft het verhaal bij kennis weer verder. Zo heeft ze toch contact met Thomas al kan ze zijn avonturen niet sturen want het verhaal schrijft zichzelf. Hoe personen, situaties en gebeurtenissen in de echte wereld terugkomen in de droomwereld van Anders wordt prachtig beschreven. Met de uit deel een bekende kakkerlak annex ridder Gryllus aan zijn zijde maakt Thomas in dit deel kennis met nieuwe personen, zoals vliegmuis Pipio Strellus en Steil, de bergheller, maar ontmoet hij ook nieuwe vijanden, zoals de Breukelingen en de Mankementen. Die laatsten moeten verslagen worden voordat ze de stad Or ten val zullen brengen. Veel van deze personages zijn vleesgeworden begrippen of namen. Zo loopt er ook een Hip de Crates rond en moet Thomas hulp gaan zoeken in het Buiten Westen. Duidelijk wordt dan ook wie worden bedoeld met de Ridders van het Wit en de Ridders van het Rood. Naast C.S. Lewis en Tolkien lijkt de auteur hiermee ook beïnvloed door Marten Toonder.
Van de lezer wordt overigens wel een behoorlijke woordenschat verwacht. Niet ieder twaalfjarig kind weet wat een evenknie is of zelfs maar een mankement. En wie zal weten dat met Or van Akel eigenlijk een orakel wordt bedoeld? Toch blijft er ook zonder die woordkennis meer dan genoeg te genieten over.
Tot slot dan één echt minnetje. De boeken van Het Land van Anders worden uitgegeven als paperback. En dat is fout: deze verhalen horen thuis in fraai ingenaaide banden. En dát is dan weer een compliment.
MEESTAL GOED VERKRIJGBAAR IN DE PLAATSELIJKE BIEB!
MAAR GEWOON AANSCHAFFEN IS OOK EEN PRIMA OPTIE.
4 opmerkingen:
we gaan iedere zaterdag naar de bieb met z'n dreitjes dus ik ga as zaterdag gelijk even kijken of ze er staan. leuk!
Dat klinkt goed. Ik zie 11+ staan als leeftijd. Kun jij inschatten of deze boeken ook geschikt zijn voor jongere lezers? Hij is bijna 9 en heeft al behoorlijk wat literatuur verslonden samen met z'n vader 's avond voor het slapen gaan die ook voor iets oudere kinderen bestemd was dan de zijne.
Geef even je e-mailadres Helma, dan geef ik je even persoonlijk antwoord op je vraag!
Het mijne staat voorin in het onvolprezen blad WerkWoord...
Echt hele leuke boeken!! wil graag het tweede deel ook nog lezen :)
Een reactie posten