maandag 2 mei 2011

GeitenwollensokkenErg benieuwd ben ik inmiddels geworden naar wie de term geitenwollensokken heeft bedacht. Een geniale uitdrukking, die je kunt gebruiken om anderen te kleineren en je eigen echt progressieve levensstijl verder te profileren. Geitenwollensokkentypes zijn mensen niet zoals jij. Geitenwollensokken dat zijn ouwe hippies met verschoten T-shirts en verouderde idealen. Mensen die niet helemaal meer van deze tijd zijn. Muesli-eters en rechtsdraaiende yoghurtslurpers. Macrobioten en sterrenwichelaars. Natuurbeschermers en autohaters. Nonconformisten en wereldverbeteraars. Baarddragers en sandaallopers. Zelfgemaakte jammutsen en groenethee-tantes. Onbespoten groentenkauwers en rauwewortelkonijnen. Yogabeoefenaars en macramébreiers. Zitkuilsocialisten en wouldbe-revolutionairen. Kruidentelers en wietrokers. Kortom: een groep waar je nog niet dood wilt bij worden aangetroffen. Daarom uiten we ons in alle toonaarden dat wat we nu hebben ontdekt en waarmee we nu bezig zijn natuurlijk NIET een geitenwollensokkenbezigheid of -activiteit is. Welnee. Wij zijn modern, van deze tijd, dynamisch zonder biologisch ervoor, flitsend, kek, vet, werelds, gaaf, wreed en ga zo maar even door maar dus NIET geitenwollensok. Stel je voor.

Zo komen we natuurvoedingswinkels tegen, die dus NIET langer een geitenwollensokkenimago hebben. En introduceren we duurzame mode waaraan het label geitenwollensok dus NIET langer kleeft. We verkopen eerlijke producten die het geitenwollensokkenimago al reeds lang van zich hebben afgeschud en het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid is NIET langer meer voorbehouden aan geitenwollensokkenhippies. En ga zo maar door. Wat het ook is dat we doen, het is NIET geitenwollensok. Zelfs de wereldwinkel, toch van oudsher het walhalla van de oer-geitenwollensokkensukkel, weet het suffige imago al decennia lang van zich af te stoffen, door "een zakelijke opstelling gekoppeld aan een strakke winkeluitstraling." Ik bedoel maar.

Je krijgt vanzelf het idee dat een geitenwollensok blijkbaar grotere zonden begaat dan kinderverkrachters, zelfmoordterroristen en bonusbankbazen.
Maar wat is er eigenlijk mis met een vredelievend figuur die een beetje is blijven steken in de seventies en onschuldig bezig is met het verbouwen van biologies voedsel in zijn achtertuin en het tegen de klok in draaien van zijn vegetarische yoghurt? Weinig toch?

Overigens blijkt na een rondje internet dat wollen sokken zelden tot nooit van geitenwol worden gebreid. Het is gewoon schapenwol wat de klok slaat. Ook dat nog.

Maar kom, laat ik nog maar eens een heel oude elpee van Elly & Rikkert opzetten en mijzelf verwennen met een mok biologiese thee in combinatie met een staafje wierook. Dat zal me helpen om mijn kwade vibes te verdrijven. Weet je wel, weet je niet?

3 opmerkingen:

Fokelien Haije-Ploeg zei

Ik zit hier schaterlachend jouw blog te lezen. MET grijze wollen sokken aan (lekker warm, weetjuh!) en een gebreid dik vest (van Texelse schapenwol, modern paars EN lekker warm weetjuh!). Muesli heb ik ook in huis, en ook lp's van Elly & Rikkert. De wierookstuf laat ik aan mij voorbijgaan, maar ik voel verbondenheid maat weetjewel! Bram laat je groeten, die heb ik net in tent 7 gezien.

Judith zei

kijk die platen van elly en rikkert mis ik dan.. en mijn man heeft geen baard maar ik brei wel van die sokken voor hem en we kopen ook wel in de natuurwinkel en wierook hebben we ook al in huis. hahaha meusli is ook al lekker hahaha. ach en de juf van de peuterschool vind ons vast behoorlijk alternatief want we gaan ons kind naar de vrije school sturen.. dat is ook wel erg geloof ik...want de juf moest me nog even meedelen dat zoonlief in haar meer dan 20 jarige loopbaan de eerste was die naar de \vrije school zou gaan van die peuterschool.Ach wij lachen erom hoor.... en geniet jij maar ook gewoon van dingen die je leuk vindt toch.. of je nu geitenwollen sokken draagt of wat anders en mensen hebben hoe dan ook altijd wel wat op een ander aan t merken.

Maya Mononoetoe zei

weet u ik ben van een totaal andere generatie en zocht wat geitewollensokken eigelijk betekent. Aldus effe goegelen. Toen kwam ik jouw/jullie site tegen en las het.
Ik lach me slap om al je geschrevene en ook de reacties. Ik dacht bij me eige moet ik reagere??
Nu ik enig idee heb hoe of wat geitewollensokken nu betekent ( lig weer dubbel ) zou ik u ook aan willen raden gewoon u zelf te blijven. Heerlijk lekker alternatief toch. Oja ik heb ook een ( ik ben bijna 54 ) gebreide vest herinner ik me. Gauw uit de kast halen en dragen. En ik heb wierook en ik lus ook graag muesli hahaha! En nee mijn sokken zijn ook niet van echte wol meer. Alles zinteties. HaHa. Nou zo ken die wel weer! Blijf gewoon jezelf want dan ben en blijf je bijzonder! liefs en groetjes!! oxoxoxox