zaterdag 4 mei 2019

Kameel.nl voor al uw christelijk-boeddhistisch positivisme


Tot voor kort kreeg ik regelmatig commerciële e-mails van de christelijke webshop Kameel.nl.
Na de laatste e-mail heb ik mij uitgeschreven.
De reden?
Dit:

Het eerste boek dat werd aangeprezen en wordt verkocht heeft als titel 

'Ik ben fabuleus'.

Fabuleus betekent: buitengewoon goed.
De Bijbel spreekt dat faliekant tegen: Niemand is goed dan alleen God. Niet alleen staat dat in de Psalmen, maar komen deze woorden uit de mond van onze Heer zelf. 
Maar bij Kameel.nl is het blijkbaar belangrijker om 'vertrouwen in jezelf te houden'. En ook: 'je hoeft niet perfect te wezen'. Ook dat is in flagrante tegenstelling met de Bijbelse woorden: Wees dan volmaakt, zoals uw hemelse Vader volmaakt is.'

Dan het tweede boek dat wordt aangeprezen en verkocht:

'Vier het leven. 365 gelukjes voor elke dag.'

Hoe moet het leven worden gevierd volgens dit boek? 
Met 'liedjes, gedichten, bijbelteksten, quotes en uitspraken van bekende mensen.' Want: 'Met dit dagboek begin je elke dag met een positieve blik. Elke maand heeft een speciaal thema, waaronder liefde, bezinning, bloeien, reisgenoten, mindfulness en veelkleurigheid. Per dag wordt een korte gedachte doorgegeven die de dag positief inkleurt.'

Ook hier waait de geest van het boeddhisme rond. Het gaat blijkbaar met name om positiviteit. Als bijbelteksten daarbij helpen - prima. Als mindfulness daarbij ook helpt? Net zo gemakkelijk. Maar mindfulness is een uit het boeddhisme overgewaaide decadente westerse en oppervlakkige hype die niets maar dan ook niets met Christus van doen heeft. In plaats van Christ-fulness wordt en passant maar even iets meegenomen van de tijdgeest die regelrecht uit de afgrond komt en allen die haar aannemen van God laten afdwalen.

Na deze twee aangeprezen boeken had ik eigenlijk al genoeg gelezen. Daaronder werd het niet veel beter. Zoals bij het christelijke tijdschrift Sestra. Daarin kan worden gelezen dat de zomer bij uitstek de tijd is om dichterbij te komen. Dichterbij God? Ho,ho, niet zo radicaal. Eerst worden andere grootheden genoemd: dichterbij je geliefden, de natuur en jezelf. Door eerst afstand te nemen van het leven van alledag kun je dan uiteindelijk ontdekken hoe dichtbij God is. Iets wat ook al niet klopt, trouwens.

De volgorde die hier wordt genoemd is niet toevallig. 
God staat letterlijk niet langer op nummer één, maar komt ook even langs, zo lijkt het wel. 
Vooral containerbegrippen als bezinning, inspiratie, van hart tot hart, do it yourself, rust en balans en o ja: moederdag worden gebezigd in deze e-mail, die daarmee een vreemde en zeer verontrustende mix is van zaken die niet te mixen zijn. Het ronduit goddeloze en ik-gerichte (verwesterde) boeddhisme en het levensreddende werk van Christus, de Zoon van de Allerhoogste God.

Kies dan heden wie u dienen wil.






Geen opmerkingen: