donderdag 4 april 2013

Goddelijke column (1)


De grote god Gmak


De grote god Gmak. Wie kent hem niet? Gmak dient de mens. En wat is er mooier dan dat? Hoe meer Gmak de mens dient des te meer zal de mens Gmak gaan dienen. En daarmee de dienst aan God stoppen. Dat zou in feite het mooiste zijn. Gmak zorgt ervoor dat alles soepel en gladjes kan verlopen. Zonder al te veel obstakels. Het liefst geen enkele. Bij de dienst aan God barst het van de obstakels en de moeiten. De weg naar de hemel is geplaveid met ellende. Toch? Nooit is het genoeg. Telkens opnieuw moeten er barrières genomen worden en pas aan het einde van je Latijn stopt dat. Nee, dan Gmak. Hij belooft het paradijs gewoon hier en nu. Zonder wachten, zonder oponthoud. Het kan allemaal zoveel gmakkelijker. Als hij zijn gang maar mag gaan. Kleine moeite, groot plezier.

Neem nu Kaïn. Die maakte het zich tenminste nog eens gmakkelijk. Hij bedacht: waarom een dier offeren als het ook met wat koren kan? En laten we wel wezen: die Kaïn had gewoon een punt. Koren offeren was per saldo al een vorm van verspilling, maar een prachtig dier slachten en weg laten branden louter en alleen om de hemel een plezier te doen? Tja, hoever moet je gaan om de godheid tevreden te stellen en te houden? Het offeren van zo’n levend wezen, zonder hem te gebruiken voor de maaltijd, zou eigenlijk zonde zijn…

Gmak was vanaf dat moment aanwezig om nooit meer weg te verdwijnen. In de loop der eeuwen heeft hij ontegenzeggelijk terrein gewonnen om in deze tijd volledig tot zijn recht te kunnen komen. Wij praten in onze dagen over de Gmaksindustrie. Hele bedrijventerreinen staan vol met gmaks-BV’s. Gmaksmiddelen puilen uit de schappen van de winkels. Zij aan zij met gnotsmiddelen overigens. Van elektronica tot prullaria; u noemt het en zij maken het. Beter nog: zij maken het en u wilt het. Maakte God de aardbei - alleen verkrijgbaar in een belachelijk klein deeltje van de lente? Gmak maakte en stelde daar tegenover de aardbei die het hele jaar verkrijgbaar is. Gmakkelijk toch? Maakte God de mens, uniek en enig van wezen? Gmak weet iets beters: de kloon. Het is nog even wennen, maar de voordelen zijn nu al duidelijk. Een kloon is altijd betrouwbaar, uiterst gehoorzaam en precies op maat. Kost een schijntje en doet het altijd. Het gmak dient de mens. Zolang die nog bestaat tenminste. Want een kloon hoeft niet gediend te worden. Die dient zelf. En wat dient die kloon dan? U weet het: de grote god Gmak!

1 opmerking:

Greet zei

- Hij belooft het paradijs gewoon hier en nu. Zonder wachten, zonder oponthoud.

Maar dan is het wel op. Gmak geeft je een eindig leven.