donderdag 11 april 2013

Goddelijke column (3 en slot)


De grote god Gwin


 

De grote god Gwin, wie kent hem niet?

Gwin was er razendsnel bij in de geschiedenis van de mensheid. Hij wist haarscherp hoe hij de mens in zijn greep moest krijgen. Hij fluisterde hem in het oor: is dit nou alles? Ben je hier al tevreden mee? Er is zoveel meer man. Haal eruit wat er in zit. Laat je niet afschepen met een fooi. Wees te goed voor soberheid. Armoede past niet voor jou. Jij bent gemaakt voor weelde. Het klopt: diamonds are a girl’s best friend. En niet alleen voor girls, trouwens. Geef me de ruimte en je zult versteld staan wat je allemaal kunt bereiken.

En zo ging Gwin de geschiedenis door op zoek naar willige slachtoffers. Hij vond ze bij bosjes. Zowel in de sloppen en stegen als in de paleizen en burchten. Vooral in de heersers van de machtigen en rijken vond Gwin veel van zijn eigenschappen terug. De farao van Egypte had veel te gwinnen bij de exotische inwoners van Gosen. Hij wilde ze voor geen goud kwijt. Goedkope arbeidskrachten, elke ondernemer snakt ernaar. En ze stonden bovenaan het verlanglijstje van farao. Steden bouwen zonder lastige CAO’s of Arbo-wetten, dat schoot nog eens lekker op.

Gwin wist meer heersers in te palmen. Zoals Achab. Het viel hem niet mee om zijn land te regeren zonder dat het aangevallen werd door de buurlanden. Achab zat er flink mee. Daarom liet hij de goden van zijn vrouw toe, enkel om Assyrië tevreden te houden. Zo kon je de problemen in het groot gemakkelijk de baas. Maar ook de problemen in het klein. De huis- tuin- en keukenproblemen, om zo te zeggen. Bijvoorbeeld als je tuin almaar groter wordt en je kunt je fraaie plantjes niet langer kwijt. Wat is er dan veel te gwinnen bij het stukkie van de buurman. Even over de schutting piepen en klaar ben je. Buurman begrijpt het wel. Of niet, maar daar had buurman erg weinig bij te gwinnen. Dus.

Maar ook de kleine man had zo zijn vraag naar Gwin. Gehazi, bijvoorbeeld, wist hoe je het geluk soms een beetje moest afdwingen. Kwestie van een gwin-gwin-situatie. Hij besefte heel snel: die Naäman moet je niet voor het hoofd stoten, dat zou erg onbeleefd zijn. Voor wat, hoort wat, zo leren ze dat in het buitenland. En niet alleen daar. Een leugentje om bestwil was daarom snel bedacht. Gwins doel heiligt de middelen. Zo wordt Gwin zelf ook een beetje heilig. Ja, Gwin groeit voordat je er erg in hebt zomaar uit tot een religie. Een religie met als middelpunt de alternatieve drie-enigheid Gmak, Gnot en Gwin. Ook bij u in de buurt.

Geen opmerkingen: