zondag 6 februari 2011

Een neurotisch geloof


Martin de Munnik, van beroep neuro-marketeer, beweert in Trouw van zaterdag 5 februari het volgende:

"Veel goede doelen doen een appel op menslievende motieven. Maar altruïsme blijkt een fictie, die niet te lokaliseren is in het brein. Wederkerigheid is dat wél: ik doe iets voor jou als jij iets voor mij doet. Daarom stellen wij in onze televisiespotjes niet de vraag: wil jij je orgaan doneren aan een ander, als die op sterven ligt? Maar: zou je een orgaan van een ander willen, als dat je leven zou redden? Je moet uitgaan van eigenbelang."

En even verderop:

"Ons gedrag wordt veroorzaakt door instincten en emoties, meer niet." 

Onwillekeurig schiet me een Bijbeltekst te binnen:

"En doordat de wetteloosheid zal toenemen, zal de liefde van velen verkillen."

En nog een:

"Het is zaliger te geven dan te ontvangen."

Gelukkig lees ik verderop in Trouw het bevrijdende antwoord op de kille redeneringen van De Munnik als de Bijbelciterende emiritus hoogleraar psychiatrie Herman van Praag betoogt:"

"Wij zijn meer dan ons brein."

Van Praag houdt rekening met God. Hij is in de goede zin van het woord 'Godvrezend'. Dat blijkt aan het einde van zijn betoog wanneer hij zegt:

"God creëert Adam 'uit stof', uit stoffelijke elementen. De geest ontstaat anders, niet uit stof. God blies de 'levensadem' in Adams neusgaten. Voor de vorming van de geest was iets anders nodig dan materie, in bijbelse termen: Gods adem."

God is geest. En naar zijn beeld zijn wij geschapen. Naar geest, ziel en lichaam. En niet bij brein alleen.
Goddank niet. Want de liefde zal nimmer vergaan. En waar woont liefde? Niet in breinen, maar in de harten van de mensen van het welbehagen. Als het stof is vergaan en de zonden zijn weggevaagd in het vuur van Gods toorn en het verlossende bloed van het Lam, blijft slechts de liefde over. Door Gods liefde zullen wij overkleed worden en een nieuw lichaam ontvangen. En wie weet ook een eeuwig brein. Maar dát brein zal het woord 'eigenbelang' niet meer kennen. Evenmin als het woord 'neuro-marketeer' trouwens.
Wie zal Martin de Munnik vertellen dat Jezus uit pure liefde al zijn organen heeft gedoneerd aan een stervende mensheid?

Geen opmerkingen: