zaterdag 31 december 2016

Silvesteravond



Zeer ernstige waarschuwing:


Er zijn vandaag en vooral vannacht 
miljoenen en nog eens miljoenen 
korte lontjes op straat.




vrijdag 23 december 2016

De roep om de sterke (kerst-)man


In een wereld waarin sterke mannen als Trump, Poetin en Wilders het voor het zeggen lijken te krijgen, wordt het de hoogste tijd voor een heroverweging van de kerstman zoals we die tot op heden kennen: een goedgemutste levensgenieter (lees: een vadsige vetzak) op leeftijd. Daar heb je dus geen bal aan! 

Wat we nodig hebben is niet een groot formaat kabouter in rood fluweel en met een bel, maar een Kerstman die over ons de noodklok luidt. Iemand die ons met inzet van zijn eigen leven zou willen redden uit de ellende waarin we onszelf gebracht hebben. 

Deze wereld, die verloren is in schuld, schreeuwt in feite om een sterke man die echte verandering in ons leven kan brengen. Met de nadruk op echt én op verandering. Niet iemand die ons voorziet van lichtjes, kransjes, gloeiwijn en wildgebraad. Gezelligheid zal ons niet gaan redden, integendeel. 

Wat we nodig hebben is een kerstman 
die ieder van ons persoonlijk volledige redding kan brengen. 

Zeg nu zelf:

Zo'n sterke man zou toch 
een geschenk uit de hemel zijn?






zaterdag 17 december 2016

IS en het hart van Kerstmis



Eén ding hebben de mannen van IS (of Daesh) goed begrepen. Wie de Westerse samenleving in het hart wil treffen moet geen kerken opblazen, want daar komt toch geen hond meer naar toe. Nee, een veel beter doelwit is de kerstmarkt. Die verslaat momenteel zijn honderdduizendtallen. 

Vandaar dat alle kerken hier in West-Europa momenteel vrij zijn van beveiliging en veel (Duitse) kerstmarkten nu juist ("nog strenger dan vorig jaar") worden beveiligd, omdat een 12-jarige jongen daar onlangs twee mislukte aanslagen heeft gepleegd.

Weet u trouwens wat een kerstmarkt te maken heeft met de geboorte van de Zoon van God die ook de Zoon des mensen en de Man van Smarten is? 

Ik ook niet.