maandag 28 mei 2012

Geluidoverlast II

De Heer van Stand dankt zijn lezertjes hartelijk voor de reacties en tips die rechtstreeks of via email binnenkwamen. Ohropax werkt bij een standige heer blijkbaar minder goed dan bij anderen, want terwijl ik mijn oren gevuld heb met deze sympathieke watjes hoor ik desondanks nog steeds storende geluiden. Ook andere goedbedoelde tips hebben we niet meteen kunnen opvolgen. Maar wat we wel hebben gedaan (nadat we in de afgelopen week totaal wel vier keer overlast ervoeren van telkens andere mensen, zoals afgelopen nacht van een stel dat tussen 4.00 en 4.30 uur buiten een gesprekje voerden....) is - nadat we ieder apart van dat idee kwamen - een brief opgesteld en die vanmiddag hebben bezorgd aan alle adressen van onze flat en die tegenover ons (totaal dus veertig voordeuren). We zijn natuurlijk tamelijk nieuwsgierig hoe onze brief zal gaan vallen, links en rechts. U bent ook tamelijk nieuwsgierig, maar dan allereerst naar de brief zelf. Daarom hieronder de volledige tekst.


Beste buren en buurtgenoten,

We willen graag jullie aandacht vestigen op het volgende.

Op zomerse dagen bivakkeren een aantal flatbewoners graag buiten. Ofwel in de tuin, ofwel op het balkon, ofwel met de balkondeur wijd open. Al dat buitenleven strekt zich daarbij ook nog wel eens uit tot in de late uren. Dit staat soms op gespannen voet met het krijgen van de nodige nachtrust van degenen die in de late uren hun bed willen opzoeken.

We vermoeden dat menigeen zich daarbij niet of amper realiseert dat buitengeluiden vaak ver dragen. Helaas kunnen wij niet overal doorheen slapen.

Daardoor missen we telkens een flinke dosis nachtrust. Nog los gezien van het gegeven dat er bij ons sprake is van een chronisch zieke (die daardoor sowieso meer slaap nodig heeft dan normaal) en iemand die ook in het weekend op tijd op moet staan, vermoeden we dat we niet de enigen zijn die hiervan overlast ervaren.

Nu gunnen wij natuurlijk iedereen zijn feestjes en gezellige gesprekken. Maar wellicht is het goed u daarbij te realiseren dat middernachtse (telefoon-) gesprekken  toch beter binnen kunnen worden gevoerd. In de afgelopen week is onze nachtrust vier keer aanzienlijk gehinderd.

Officieel is het zo dat men tussen 23.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ’s morgens geen geluidsoverlast mag veroorzaken.

Wie na 23.00 uur toch nog graag door wil met de conversatie mag zich realiseren dat het (onder andere door ons, maar wellicht door velen meer) zeer wordt gewaardeerd als dat op gedempte toon gebeurt.

We hopen dat we hiermee niemand voor het hoofd stoten, maar willen alleen erg graag dat er rekening met elkaar gehouden wordt, ook in dit opzicht.

Vriendelijke groet,


De Heer van Stand en zijn Doddeltje


vrijdag 25 mei 2012

Geluidoverlast

Meestal gaat het op dit blog nergens over, maar nu even wel. Ik heb een serieus probleem. En ik zou graag serieuze tips ontvangen om dit probleem mijn wereld uit te helpen. Het gaat om het volgende.

Ik kan niet goed slapen als er in onze naaste omgeving mensen buiten zitten en al pratend en lachend het samen heel gezellig hebben. Met het mooie weer is dat seizoen weer aangebroken en ga ik daardoor telkens als het 'feest' is dus (veel) later naar bed ga dan ik wel zou willen, omdat ik weet dat ik toch niet kan slapen. Afgelopen maandag- én dinsdagavond was het al raak. Ik had dat niet verwacht, want meestal spelen dit soort 'feestjes' zich in het weekend af.

Let wel: ik gun iedereen zijn gezellig samenzijn, maar ook gun ik mijzelf de nodige nachtrust. Ik stap niet gemakkelijk om mijn (soms onbekende over-)buren af om te vragen of ze binnen verder willen gaan praten, onder andere omdat ik begrijp dat dit een tamelijk groot offer is. Maar wij slapen nooit met het raam dicht en al helemaal niet als het erg warm is. Oordoppen vallen ook af. Ik heb dit wel (meer dan eens) geprobeerd, maar hoor zelfs daardoorheen nog allerlei geluiden en kan pas echt de slaap vatten als het buiten weer helemaal rustig is.

Wie heeft hier ook ervaring mee? Wie brengt goede raad? Is het verstandig om dan maar gelijk de politie te bellen? Of juist niet? Ik sta open voor uw welgemeend advies. U groet een wat slaperige heer van stand.

woensdag 16 mei 2012

Veel succes

- Goedemiddag, met de Heer van Stand, van wie zoekt u het nummer?

- Ja, hallo, ik zoek het storingsnummer van de NUON.

- U zoekt het storingsnummer van de NUON, ik ga voor u kijken... en ik heb het nummer voor u gevonden meneer. De computer helpt u verder. Veel succes met de storing.

- WAT zegt u? Veel succes met de storing??? Bent u nu helemaal belatafeld? Ik wil helemaal geen succes met de storing, ik wil succes boeken in het VERHELPEN van die @&$ storing!!!

- O, eh... ja, sorry meneer. U hebt volkomen gelijk, wat dom van me. Mijn excuses. Ik bedoelde dat natuurlijk wel, maar ik zei het wat gestoord. Nogmaals excuus: ik wens u succes bij het verhelpen van deze storing.


(De laatste twee citaten zijn door mij verzonnen, maar die zouden gezien de eerste drie niet verzonnen citaten van vandaag weldegelijk op zijn plaats zijn geweest. Ik ben per saldo geen haar beter dan de mensen bij VGZ (zie vorig bericht).


zondag 13 mei 2012

Kostelijk

Welk citaat berust op waarheid?

a. Groenteboer: "Deze bananen kosten Nederlands geld."
b. Makelaar: "Dit huis kost de vorige woning."
c. 1888-nummerinformatie: "Dit nummer kost 90 c.p.m."
d. VGZ Zorgverzekering: "Dit nummer kost het locale tarief."

Hieronder volgt een kleine hint....


woensdag 9 mei 2012

Column: Spookhuis



Ik heb de oorzaak ontdekt van de secularisatie. Nou ja, een klein deeltje van die oorzaak dan. Vorig jaar togen we als gezin inmiddels voor de derde keer naar de Efteling. Erg leuk vond ik het allemaal niet meer. Alle varianten van de achtbaan zijn aan mij niet besteed - ik ben van mijzelf al misselijk genoeg - en de wachtrijen oplopend tot meer dan een uur voor elke grote attractie deden mijn humeur opnieuw geen goed. Op de terugreis naar huis rekende ik uit dat de gemiddelde bezoeker ongeveer drie uur wachttijd kwijt was in een of andere rij en dat elke attractie gemiddeld slechts een paar minuten duurde. De resterende tijd gaat op aan lopen, eten en drinken en niet te vergeten uitpuffen.

Maar die secularisatie. Die blijkt een stevige wortel te hebben in het Eftelingse spookhuis. Spookhuizen zijn sowieso geen plaatsen waar veel christenen iets mee op hebben, maar in dit geval blijkt die antipathie tamelijk terecht. Ik ben echt niet huiverig voor een sprookje of spookje, maar wat hier werd geëtaleerd leek één groot uithangbord voor antiklerikaliteit. We zagen schemerige kerkramen, spookachtige witte pijen met kaarsen en griezelige kruisen op graven. We hoorden angstaanjagend orgelspel, ijl gregoriaans gezang en indringend klokgelui. De verlichting was dramatisch hel om daarna weer spookachtig schemerig te worden. De geesten waren niet van de lucht en door donderslag en weerlicht werden we zo mogelijk nog verder van de wijs gebracht. De bewegende graven konden zelfs opengaan om macabere skeletten de kans te geven te ontsnappen. Hier werden doden opgewekt, maar niet bepaald volgens bijbels protocol. Hier werden allerlei vormen van kerkelijkheid regelrecht geassocieerd met griezeligheid. Kerken zijn eng, dat leek globaal genomen de boodschap, voor wie het wilde geloven. Daarmee bleek deze weinig sprookjesachtige visie op kerk en religiositeit het enige echt enge te zijn. Niet iets om je aan te laven.